banner zdb
 
 
 
Archief > Salesiaanse Heiligheid > Dominiek Savio

Heilige Dominiek Savio

Domenico Savio (* 2 april 1842, Riva bij Chieri- † 9 maart 1857, Mondonio ) was een leerling van Don Bosco.
Savio groeide op in een gezin met tien kinderen. In 1854 ging hij school in het oratorium van Don Bosco in Valdocco bij Turijn. Vandaar bezocht hij het gymnasium in de stad Turijn. Als gymnasiast had hij zich voorgenomen priester te willen worden. De jongen ontwikkelde zich tot steun voor Don Bosco, die Savio ooit zijn ideale leerling noemde. In 1856 stichtte Domenico met de hulp van Don Bosco de Compagnia dell'Immacolata, het "Verbond van de Onbevlekte ", dat de actiefste leerlingen van Don Bosco samenbracht. De regelmatige biecht en communie, de verering van Maria en de betekenis van het apostolaat werden er gecultiveerd. Bij de oprichting van de Salesianen in 1859 rekruteerde Don Bosco vrijwel uitsluitend uit de leden van deze Compania dell'Immacolata.
Savio overleed op bijna 15-jarige leeftijd als gevolg van een zwakke gezondheid. De directe overlijdensoorzaak was tuberculose. Nauwelijks twee jaar later schreef Don Bosco een eerste kleine biografie over Domenico Savio, waarin hij zijn lievelingsleerling portretteerde als het ideaalbeeld van een goed leerling en christen herkende. Op 3 mei 1950 werd Savio zalig verklaard en op 12 juni 1954 heilig verklaard.
Domenico Savio geldt sinds 1956 als patroon van de koorknapen Pueri Cantores , sinds 1960 ook van de misdienaars. Hij wordt eveneens aangeroepen door aankomende moeders. In Lece bevindt zich een door Salesianen bediende kerk, gewijd aan de H. Domenico Savio, die 16 april 1984 door paus Johannes Paulus II werd verheven tot basiliek. De relieken van Domenico rusten, net als die van Don Bosco en Maria Mazzarello, in de basiliek van Maria Hulp der Christenen te Turijn. De gedachtenis van Domenico Savio valt op 9 maart of 6 mei. (Bron: Wikipedia)

Maak de Dominiek Savio puzzle
Stilstaan bij het leven van Dominiek Savio
"Heiligheid bestaat erin blij te zijn!"

H. Dominiek Savio