banner zdb
 
 
 
Archief > Salesiaanse Heiligheid > Teresa van Avila

Teresa van Avila

+
Laat niets u verwarren,
Niets u verschrikken.
Alles gaat voorbij,
God verandert niet.
Geduld
Overwint alles.
Wie op God vertrouwt,
hem zal niets ontbreken.
God alleen is genoeg.

Teresa de Jesus

Handschrift Teresa de Jesus

Theresia van Avila, oorspronkelijke Spaanse naam: Teresa de Cepeda y Ahumada (Ávila, 28 maart 1515Alba de Tormes (bij Salamanca), 4 oktober 1582) was een mystica die later heilig is verklaard.
Theresia van Avila is één van de beroemdste mystici onder de katholieke heiligen. Samen met de heilige Johannes van het Kruis heeft zij de orde van de Karmel hervormd in de zestiende eeuw. Haar geschriften hebben de mystieke theologie dermate ingrijpend beïnvloed, dat zij door paus Paulus VI in 1970 als eerste vrouwelijke heilige werd uitgeroepen tot kerkleraar.

Theresia van Avila wordt in de volksmond ook wel de "grote Theresia" genoemd, in tegenstelling tot de "kleine Theresia," waarmee Theresia van Lisieux wordt bedoeld. Vita Sackville-West publiceerde overigens een boek over beide heiligen: The eagle and the dove. A study in contrasts. St Teresa of Avila. St. Therese of Lisieux (Londen, 1943).
Theresia was de dochter van Don Alonso Sánchez de Cepeda en Dõna Beatriz de Ahumada. Haar ouders waren tot bekering gedwongen joden. Lees verder...

H. Teresa, Patroonheilige DMA - (italiaans)